Skip to content

Anti-Escherichia coli Adhesin Activity of Cranberry and Blueberry Juices

2 miesiące ago

652 words

Sok żurawinowy jest szeroko zalecany, szczególnie w Stanach Zjednoczonych, w leczeniu infekcji dróg moczowych. Korzystny wpływ soku został przypisany zawartości kwasu hipurowego, chociaż nie ma podstaw naukowych dla tej hipotezy1, 2 Ostatnio wiele badań sugeruje, że jego działanie jest spowodowane środkami antyadhezyjnymi.3 4 5
Adhezja Escherichia coli, najczęstszych bakterii wywołujących zakażenia dróg moczowych, do komórek dróg moczowych i przewodu pokarmowego, pozwala im przetrwać mechanizmy oczyszczania i pokonać niedobór składników odżywczych, co daje korzyści w zakresie wzrostu i zwiększa toksyczność.6 Kilka lat temu informowaliśmy, że związki które blokowały przywieranie bakterii do komórek błony śluzowej pęcherza moczowego myszy zapobiegały rozwojowi infekcji dróg moczowych.7 Uropatogenne E. coli przywierają do tych komórek, ponieważ mają adhezyny (oznaczone jako MS i MR) na fimbriach włosowatych ( lub pili), które wystają z ich powierzchni.8 Pokazaliśmy, że sok żurawinowy zawiera dwa związki, które hamują adhezy E. coli. 5 Jeden to fruktoza, składnik wszystkich soków owocowych; hamował adhezynę fimbrialną MS. Innym inhibitorem jest polimeryczny związek o nieznanej naturze, który hamował adhezyny MR związane z odmiedniczkowymi szczepami E. coli. Niedawno badaliśmy inne soki, aby określić, czy zawierają inhibitor o wysokiej masie cząsteczkowej, określając ich zdolność do hamowania hemaglutynacji spowodowanej przez moczowe i nieurodzajowe izolaty szczepów E. coli wytwarzających MR.5, 8 z siedmiu soków (jagoda, żurawina, grejpfrut, guawa, mango, pomarańcza i ananas), tylko te z rodzaju Vaccinium (rodzina, Ericaceae) – to znaczy sok z jagód i sok żurawinowy – zawierały ten inhibitor. Materiał ten był silniejszym inhibitorem aktywności adhezyn MR wytwarzanych przez izolaty E. coli z moczu niż te wyrażane przez izolaty kałowe. Na przykład sok żurawinowy hamował aktywność adhezyny wszystkich 30 izolatów izolowanych z moczu, ale tylko 4 z 20 testowanych izolatów kału.
Wysokocząsteczkowy inhibitor adhezyny został częściowo oczyszczony z soku żurawinowego za pomocą chromatografii żelowej. Produkt był stabilny termicznie, odporny na trypsynę i nie podlegający biodegradacji i hamował adhezynę MR wszystkich 20 izolatów moczu testowanych w stężeniach od 12 do 25 .g na mililitr. Na podstawie tych wyników, wraz z wynikami wcześniejszych badań, 3 4 5 sugerujemy, że środki przeciwadhezyjne w sokach z jagód vaccinium mogą działać w jelitach (źródło większości uropatogenów), w pęcherzu lub obu, zapobiegając kolonizacji tych witryn.
Itzhak Ofek, Ph.D.
Janina Goldhar, MD
Dina Zafriri, Ph.D.
Uniwersytet Tel Aviv, Tel Aviv 69778, Izrael
Halina Lis, Ph.D.
Rivka Adar, Ph.D.
Nathan Sharon, Ph.D.
Weizmann Institute of Science, Rehovot 76100, Izrael
8 Referencje1. Bodel PT, Cotran R, Kass EH. . Sok żurawinowy i antybakteryjne działanie kwasu hipurowego. J Lab Clin Med 1959; 54: 881-8.
MedlineGoogle Scholar
2. Sternlieb P.. Sok żurawinowy w chorobie nerek N Engl J Med 1963; 268: 57.
Sieć ScienceGoogle Scholar
3. Schmidt DR, Sobota AE. . Badanie działania antyadherencyjnego soku żurawinowego na moczowe i nieurogenne izolaty bakteryjne. Microbios 1988; 55: 173-81.
MedlineGoogle Scholar
4. Sobota AE. . Hamowanie przylegania bakterii przez sok żurawinowy: potencjalne zastosowanie w leczeniu zakażeń dróg moczowych. J Urol 1984; 131: 1013-6.
Web of Science MedlineGoogle Scholar
5. Zafriri D, Ofek I, Adar R, Pocino M, Sharon N. Aktywność hamująca soku żurawinowego na przyleganie Escherichia coli typu i typu P do komórek eukariotycznych. Antimicrob Agents Chemother 1989; 33: 92-8.
Web of Science MedlineGoogle Scholar
6. Zafriri D, Oron Y, Eisenstein BI, Ofek I. Przewaga wzrostu i zwiększona toksyczność Escherichia coli przylegających do komórek hodowli tkankowej z powodu ograniczonej dyfuzji produktów wydzielanych przez komórki. J Clin Invest 1987; 79: 1210-6.
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
7. Aronson M, MedaliaO, Schori L, Mirelman D, Sharon N, Ofek I. Zapobieganie kolonizacji dróg moczowych myszy z Escherichia coli poprzez blokowanie przylegania bakterii do a-mannopiranozydu metylu. J Infect Dis 1979; 139: 329-32.
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
8. Duguid JP, Old DC. Właściwości adhezyjne Enterobacteriaceae. W: Beachey EH, wyd. Przyleganie bakterii: receptory i rozpoznawanie. Seria B. Tom. 6. Londyn: Chapman & Hall, 1980: 185-217.
Google Scholar
(61)
[więcej w: ibum ulotka, infolinia hiv, choroba raynauda leczenie ]

0 thoughts on “Anti-Escherichia coli Adhesin Activity of Cranberry and Blueberry Juices”